Ghid de inrolare in Legiunea Straina

 • Cand sansa unei cariere li se pare destul de slaba, si lipsa banilor îi apasa, mii de români vad in Legiunea Straina o scapare. Aaa s-a întamplat si cu Eugen (EX, cum îi spun camarazii din Legiune), care a activat între 2001 si 2006. Avea 18 ani, pornise “pe cai gresite”, si banii erau o mare problema, dupa cum chiar el recunoaste.
 • La centrul de recrutare de la Aubagne (langa Marsilia) a ajuns la capatul unei aventuri formidabile prin Europa. Nu a reusit si ia viza, asa ca le-a platit unor oameni 400 de dolari ca sa îl ascunda in podul trenului care l-a purtat la Viena. Dupa care a ajuns în Italia, iar de acolo, cu ajutorul unui preot, în Franta. Cu ultimii bani si cu borseta sa din piele, i-a platit taximetristului cursa spre Aubagne.
 • Acum, la portile Legiunii se poate ajunge simplu. Autocarul spre Marsilia costa 100 de euro. Sau 140 de euro dus-întors, deoarece multi fac cale întoarsa. Dupa 5 ani petrecuti în Legiune, EX si-a dat seama ca românii au parte de multe informatii false despre aceasta armata profesionista a Frantei.
 • Cel mai mare mit e ca Legiunea e pentru duri cu pachete de muschi: “Eu aveam 30 în brat si 70 kg. Ei au nevoie de oameni motivati, ca soldat stiu ei cum sa te faca”. A sinut sa risipeasca miturile cu site-ul www.legiuneastraina.ro, lansat anul trecut.

CONDITII SI PROBE

 • Poti fi scund, dar trebuie sa fii rapid ai sanotos tun
 • Trebuie sa ai între 17 si 40 de ani. Minorii au nevoie de procura de la parinti. Vei fi respins daca suferi de boli grave. Cei cu probleme de vedere pot folosi ochelari/lentile. Nu exista limita de înaltime.
 • Nu vei fi admis daca îti lipseste un deget sau ai probleme locomotorii. Nu trebuie sa-ti lipseasca mai mult de 4 dinti, iar cei cariati trebuie plombati. Acum, te poti gândi la plecare.
 • Recrutarile sunt zilnice. Ajuns în Marsilia, platesti 5 euro si trenul te duce la Aubagne. Esti cazat, a doua zi sunt probele. Dupa medical, e proba sportiva, care consta intr-o alergare între doua linii, pe 20 de metri. Trebuie sa accelerezi progresiv, odata cu cresterea ritmului unui magnetofon. Când nu te mai încadrezi în ritmul impus, rezultatul final e dat de distanta parcursa în ritm.
 • Trebuie sa faci 40 de abdomene, 4 tractiuni (minim) si sa urci o coarda de 5 metri. Urmeaza testul psihotehnic, cu întrebari simple.

ANTRENAMENT

 • Instructie pe nemâncate si nedormite
 • Tot la admitere ajungi la “Gestapo”. “E bine sa nu-i minti, se vor prinde.” Iti pun tot felul de întrebari. Cele cheie sunt “ce faci daca nu intri?”, “ce vrei sa faci aici?” ?Si “pentru ce vrei sa intri?”.
 • “La prima, un raspuns bun e ca nu ai altceva de facut. La a doua, nu zici ca vrei sa fii sniper. Zici ca vrei cariera, sa muncesti. Te fac ei comando, stai linistit! La a treia, nu îi iei cu tâmpenii gen «vreau sa servesc Franta». Le zici ca pentru bani, cariera”, spune EX. Faci instructie intensa si rapida, vei face si de garda. Dupa 2 luni vei merge “la ferma”.
 • “Vei sta aici o luna. ti se ia ceasul, faci adunari, teste de combat, esti instruit în conditii de nesomn si foame”. Înveti Codul de Onoare si ti-l însusesti. “Nu e bine sa încerci sa te afirmi fata de grup. Ei vor sa creeze un grup unit. Stateam în frig, oameni în toata firea, ne încalzeam si ne ajutam.”
 • La terminarea «fermei», faci un mars de zeci de kilometri, fara oprire. “Cine nu-l face, nu ajunge legionar.” În ultima luna faci, pe langa instructie, scoala de soferi.

BANI SI AVANSARI

 • 1.043 de euro la început, cinci ani nu-ti vezi familia (pentru presa) -> vezi permisii
 • Vei mai avea un test dur, o alergare de opt kilometri în bocanci, cu casca, arma si sac în spate. Odata admis, dupa cele patru luni, vei avea un program. Vii dimineata, la cinci si ceva esti liber. Vei semna un contract, în care apari sub alt nume si ca necasatorit.
 • “Banii intra mereu pe 26 ale lunii, salariul de start e de 1.043 de euro”. Dupa 10 luni, leafa creste la circa 1.200 de euro. “Bani multi iei în misiuni. Poti avea si doua misiuni pe an, o misiune dureaza 4 luni si primesti vreo 20.000 de euro la final”, spune EX. Teoretic, în primii cinci ani nu ai voie sa te întorci în tara. Practic, se poate.
 • Dupa cinci ani în Legiune, EX a ales sa nu mearga mai departe. Se poate întoarce însa oricand. Avansarea e greoaie. Caporal poti ajunge dupa doi ani de serviciu, caporal-sef dupa trei, sergent dupa 4-5 ani, iar sergent-sef la trei ani dupa ce ai devenit sergent. Diferenta de salariu dintre un sergent si un legionar începator e de vreo 700 de euro.

MIT SI ADEVAR

 • “E adevarat ca în Legiune sunt multi români” “Cred ca, dupa polonezi si rusi, românii sunt cei mai numerosi în Legiunea Straina”, spune EX. Un alt mit este ca acolo merg oameni cu o educatie proasta.
 • “Sunt destui studenti care vin dupa absolvire, deoarece nu au unde lucra. Eu aveam un coleg, medic în Cluj, care a venit în Legiune sa devina infirmier. Noi studiam celula, el vorbea de patologie”. În plus, în Legiune exista, pe lânga slujba de combatant, si meserii. Poti fi infirmier, bucatar, inginer, informatician, fotograf, muzicant, mecanic, sofer, operator radio, sudor, tinichigiu etc. Totusi vei face instructie.
 • Un mit e cel despre crimele din Legiune: “Pot spune ca, dupa Legiune, regret desprinderea de unii dintre camarazi. Sunt prietenii care nu mor”. Nu crede ca au fost legionari care s-au ucis între ei. Misiunile sunt mai periculoase decât ale armatelor obisnuite, dar, spune EX, “crede-ma, ai sanse sa mori în Legiune câte ai ss mori ca pieton în Bucuresti, pentru ca faci parte dintr-o armata superprofesionista”.

Articole asemanatoare: